Sanat Olarak Güç İstenci

Dinimiz, ahlaklılık ve felsefe, insanın çöküş biçimleridir.
Karşı hareket: Sanattır.



Sanatçılar, şayet iyiyseler (aynı zamanda fiziksel açıdan da) güçlüdürler, fazladan enerjiyle doludurlar, güçlü hayvanlardır, şehvetlidirler; Rafael cinsel sisteminde belirli bir aşırı hararet olmadan düşünülemez bile - Müzik yapmak, çocuk yapmanın başka bir yoludur; iffet, bir sanatçının sadece iktisadıdır - ve her halükarda sanatçılarda bile , cinsel güç durduğunda verimlilik de durur.  - Sanatçılar, hiçbir şeyi olduğu gibi değil, daha dolu, daha basit ve daha güçlü görmelidirler: bu amaçla hayatları bir nevi gençlik ve canlılık, bir nevi daimi sarhoşluk içermek zorundadır.

Sanat, bize hayvansal dinçlik durumlarını hatırlatır; bir taraftan görüntüler ve arzular dünyasına çiçek açmış bir fizikselliğin aşırı ve taşkın bir şekilde akışı; diğer taraftan da yoğunlaştırılmış yaşam görüntüleri ve arzuları aracılığıyla hayvansal fonksiyonların uyanmasıdır.; - yaşam duygusunun artışı, onun için bir uyarıcıdır.


Sanatta Pesimizm mi?

Sanatta asıl olan yine varoluştaki mükemmelliği, mükemmellik ve bolluk meydana getirmesidir; sanat, esas olarak varoluşun onaylanmasıdır, kutsanmasıdır, Tanrısallaştırılmasıdır - Bir pesimist sanat neyi gösterir? Bir çelişki değil midir? - Evet, Schopenhauer, belirli sanat eserlerinin pesimizme hizmet ettiklerini söylediğinde yanılıyordu. Trajedi, "boyun eğmeyi" öğretmez. - Korkunç ve kuşkulu şeyleri sunmak, kendi içindeki bir sanatçıda güç ve ihtişam güdüsüdür: onlardan korkmaz. Pesimist sanat diye bir şey yoktur - Sanat onaylar. İş onaylar. Ya Zola, Ya Goncourtlar? Gösterdikleri şeyler çirkindir: ama onların bunları göstermiş olmaları, çirkinden aldıkları keyiften gelir. - Önemli değil!
Farklı düşünüyorsanız, kendinizi kandırıyorsunuz. - Dostoyevski ne kadar özgürleştiricidir!



Sanat ve sadece Sanat! Hayatı, hayatın o büyük baştan çıkartıcılığını, hayatın o büyük uyarıcısını mümkün kılmayı sağlayan araçlardır.

Hayatı inkar etme istencinin tek karşı gücü olarak sanat, eşi olmayan anti hristiyan, anti Budist, antinihilist olanlar olarak sanat.

Bilgi insanının kurtuluşu olarak sanat. - varoluşun korkunç ve kuşkulu karakterini bilenlerin, görmek isteyenlerin, trajik bilgi insanının kurtuluşu.

Eylem insanının kurtuluşu olarak sanat - sadece varoluşun korkunç ve kuşkulu karakterini bilenlerin değil onu yaşayanların, yaşamak isteyenlerin, trajik savaşçı insanının, kahramanın kurtuluşu.

Istırap çekenin kurtuluşu olarak sanat - ıstırabın istençli olduğu, yüceltildiği, Tanrılaştırıldığı durumlara giden, ıstırap çekmenin büyük bir hazzın biçimi olduğu durumlara giden bir yol olarak.




 GÜÇ İSTENCİ: bu kitap antipesimist bile sayılabilir, yani pesimizmden daha güçlü, gerçekten daha "Tanrısal" bir şeyi öğretmektedir: sanatı

 Öyle görünüyor ki hiç kimse bu kitabın yazarı kadar yaşamın radikal bir inkarını, hayata sadece hayır demekten daha çok gerçek bir aktif inkarı ciddi biçimde öneremezdi. Sanatın gerçekten daha değerli olduğunu - bundan deneyimi vardır, belki de başka hiçbir şeyde deneyimi olmadığı kadar! - bildiği durumlar hariç.

Daha  Richard Wagner'in bir diyaloğa davet edilir gibi davet edildiği önsözde, bu inanç kanaati, bu sanatçı ilahisi ortaya çıkar: "Yaşamın gerçek görevi olarak sanat, yaşamın metafizik aktivitesi olarak sanat."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder