Tree of Life - David Attenborough


David Attenborough


Şempanzelerle olan ilintimiz konusunda hiç bir şüphe yok.Vücutlarımız çok benzer. Uzuvlarımız veya yüzümüz orantısal farklılıklar gösterebilir. Ancak bunun dışında, çok çok benzeriz. İç organlarımızın dizilişi... kanlarımızın kimyası, vücutlarımızın işleyişi.. Tüm bunlar, neredeyse tıpatıp aynıdır. DNA'da bunu onaylamaktadır. Gerçekten de biz insanlar... şempanzelerle ve diğer maymunlarla, en az aslanların, kaplanlarla ve diğer kedigillerle olduğu kadar yakın akrabayız.

Birden, uzak geçmişimizden
bir imge, su yüzüne çıkıyor.

Değişen çevre koşullarına uyum
sağlamak zorunda olan atalarımız yemek bulabilmek için mücadele
etmek ve başlarını suyun üzerinde tutmak durumundaydılar. İşte o önemli anda... uzak atalarımız maymunluktan uzaklaşmaya başlayarak insanlığa doğru ilk adımları attılar.




Darwin'in anlayışı dünyaya bakış açımızı kökünden değiştirmiştir. Şimdi, neden bu denli fazla farklı türün olduğunu anlıyoruz. Bunların dünyaya niçin bu şekilde dağıldıklarını da. Ve onların ve bizim vücutlarımızın şeklinin neden böyle olduğunu da. Bakterilerin evrildiğini anlayabildiğimiz için yol açtıkları hastalıklarla mücadele edecek yöntemler geliştirebiliyoruz. Ve doğal ortamda, bitkiler ve hayvanlar arasındaki karmaşık ilişkiyi çözebildiğimiz için bu ortama müdahale ettiğimizde ortaya çıkabilecek sonuçları da önceden bilebiliyoruz.

Darwin'in cesareti
bize göstermiştir ki:

Bizler doğal dünyadan ayrı bir konumda değiliz. Ve doğa üzerinde
egemenliğimiz yok. Bizler de doğanın kuralları ve
yöntemlerine boyun eğiyoruz. Tıpkı, gerçekten de
akraba olduğumuz tüm diğer hayvanlar gibi.




*





*

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder